טיול לשפיצברגן - סבאלברד
שלום, שמי אורית, אני עוסקת ביעוץ ארגוני ובפיתוח מנהלים שנים רבות ואוהבת מאד את מה שאני עושה. בימים אילו אני כותבת את עבודת הדוקטורט שלי.
אנחנו משפחה שמטיילת בארץ ובחול בכל הזדמנות שיש לנו. לפני כל טיול, בעיקר לפני טיולים בחול, אני עושה דוקטורט שלם על היעד, ועל מה שיש לו להציע לנו.
עם השנים, הפכתי להיות בעיני הסביבה שלי, חברי ומשפחתי כמעין גורו לכל עניין הטיולים בארץ ובחול.
חברים ומשפחה נוהגים להתייעץ איתי לאן לנסוע, מה לעשות בכל מקום, היכן לישון, מה מתאים לילדים ועוד...
אני נהנית לתרום מהידע ומהנסיון שלי. עם הזמן הבנתי שהעיסוק בטיולים תורם לי באופן אישי לאיזון בין עולמי המקצועי שנמצא בד"כ בין כתלי המשרדים והחברות לבין מרחבי העולם, הטבע, הנופים, התרבויות, וכל מה שיש למחוזות רחוקים להציע לנו.
עם הזמן ובעידודם של כמה מהקרובים לי, הקמתי את האתר שבו אתם מבקרים ברגעים אילו, כדי לשתף גם אתכם בידע שצברתי.
את המדריך הנוכחי כתבה נעה ביתי, שטיילה ביחד עם בעלי דרור בשפיצברגן - הקוטב הצפוני.
מוזמנים לפנות אלינו בכל שאלה, מאחלים לכם טיול מהנה ומרתק וחופשה נעימה!
בחרתי לשתף אתכם בחוויית טיול ייחודית ושונה שכמותה לא עשינו מעולם!
שפיצברגן? ומי בכלל נוסע לקוטב?
מדובר ביעד שלא הכרנו בעבר. כשגילינו שיש אופציה להגיע לשם (ולא כמשלחת של איזה נשיונל ג'אוגרפיק אלא כמטיילים פשוטים מן המניין) לא חשבנו פעמיים.
פקטור נוסף שגרם לנו להחליט ללכת על המסע המדהים הזה, הוא ההתחממות הגלובלית.
ידענו כי הקרחונים נמסים, משטחי המחייה של בעלי החיים מצטמצמים, ושאין לדעת עוד כמה שנים יהיה ניתן להגיע ולחזות במראות הפראיים של הקוטב ובדובי הקוטב שמספרם הולך וקטן בקצב מדאיג.
אז החלטנו להצטרף למסע!
קצת על שפיצברגן
שפיצברגן הינו האי הגדול בארכיפלג סבאלברד - ועל כן נוהגים לכנות את הטיול בארכיפלג על שמו.
שטח: 61,000 קמ"ר
אוכלוסיה: 2000 תושבים
שפה: נורבגית ורוסית (Longyearbyen)
עיר הבירה: ליר, העיר מהווה את המקום המיושב הצפוני ביותר בעולם!
ייחוד: 900 ק"מ מהקוטב הצפוני, אחד המקומות המבודדים בעולם
מקור הכנסה עיקרי: תיירות ומכרות
ההר הגבוה ביותר: ניוטונטופן - 1700 מטר
אקלים: קר, אך יציב ומאוזן. קרוב לקוטב הצפוני. מושפע מהזרם הארקטי (המשך זרם הגולף)
מתי כדאי לנסוע לשפיצברגן?
לשפיצברגן מומלץ להגיע בחודשי הקיץ.
למה בקיץ - כמה סיבות:
קודם כל, בקיץ, באזור הארקטי, השמש לא שוקעת כלל! (ובחורף לעומת זאת חשוך באופן תמידי, פחות כיף לטייל)
החוויה של טיול עם שמש 7\24 היא לא רק עוצמתית ומהווה חוויה של פעם בחיים, לחיות ביום ארוך אחד בו השמש לא שוקעת, אלא שהדבר גם מאפשר גמישות בזמנים ומיקסמום של זמנים לטיול ולתצפית- תארו לכם שאתם בטיול בחול, ואתם יכולים לטייל בכל שעה ביום כי יש אור תמיד!
בנוסף, בקיץ נעים יותר מבחינת קור,כאשר לרוב הטמפטורות לא יורדות בעונה זו מתחת ל- 0. בטיול שלנו המעלות הגיעו עד ל- 18 מעלות באחד הימים ואפילו השתזפנו במרפסת השמש על הסיפון.
עיניין נוסף בקיץ הוא בעלי החיים:
כמו שאתם יודעים, לצערינו, הקרחונים בקוטב הצפוני הולכים ומצטמצמים.
מכיוון שהקרח הוא בסיס המחיה של בעלי החיים המתגוררים בקוטב, בתקופת הקיץ המרחב בו נמצאים דובי הקוטב מצטמצם לאזורים תחומים יותר (שכן בחורף האזור מכוסה כולו בשלג). כתוצאה מכך, יש סיכוים גבוהים יותר לנו כמטיילים לאתר את היצורים המדהימים האלו ולזכות בפגישה עימם מקרוב.
אז איך מטיילים בשפיצברגן?
הטיול מתבצע באמצעות שיט - הפלגה פרטית שמשייטת בין האיים השונים של הארכיפלג, במטרה להתחקות אחרי דובי קוטב ובעלי חיים נוספים עליהם נרחיב בהמשך, ובנוסף לצפות בתופעות טבע מדהימות כגון קרחונים ומצוקים.
ישנן אופציות שונות לאוניות, גם מבחינת גודל וגם מבחינת רמת המתקנים באוניה. אנחנו בחרנו בשיט של חברת פוטוטבע, שכן הוא משלב בין קבוצה קטנה ואינטימית (הינו 12 נוסעים בלבד!)
לבין איכות בלתי מתפשרת של האוניה והצוות (על 12 הנוסעים היו 12 אנשי צוות), והנוחות ומה שחווית השיט בספינה מספקת היו חשובים עבורנו.
יתרון עצום נוסף הוא שבאמצעות שיט באוניה קטנה יחסית, ניתן להתקרב יותר לחיות, שכן מגבלות ורגולציות שונות של האזור אינן חלות על מספר אנשים כה מצומצם. הדבר הזה אפשר לנו להגיע עם האוניה לאן שנרצה, לעגון היכן שנרצה, וכמובן להתקרב לבעלי החיים, ללא מגבלות שכאלו.
בתמונה הבאה - הספינה שלנו באזור נידח בארכיפלג. הידיעה שאנחנו היחידים בעולם שנמצאים בנקודה הזו באותו הזמן, הרגשה משכרת.
איך מגיעים לשפיצברגן?
ההגעה לשפיצברגן לא קצרה ולא פשוטה אך משתלמת.
אנחנו טסנו לאוסלו, העיר הבירה של נורווגיה, עם קונקשן בפרנקפורט, ומשם המשכנו בטיסת המשך ללונגיירביירן - העיירה ממנה יוצאת ההפלגה.
כלומר,כיום, במצב בו אין טיסה ישירה מישראל לנורווגיה, הדבר דורש 3 טיסות לפחות.
אנחנו אישית רצינו לנוח קצת בין לבין ולמקסם את האופציה לטייל אז החלטנו לעשות טיסה לפרנקפורט ומיד לאוסלו, ואז לבלות את היום והלילה הבאים באוסלו, עיר שלא חשבנו מעולם להגיע אליה, וזו הייתה הזדמנות מצוינת לגלות עיר מגניבה ממש.
לאחר שבילינו באוסלו, לקחנו טיסת המשך ללונגיירביירן (אורכה כ- 3 שעות, למרות שזה נחשב שטח נורווגי מדובר במקום רחוק מאוד מהיבשת).
בלונגיירביירן, בילינו את הלילה במלון מקומי, ולמחרת יצאנו להפלגה!
קצת על ניבתנים
ניבתן בוגר שוקל 1.8 טון! קשה לראות מהתמונות את הפרופורציות של הענקיים האלו אבל הם פשוט עצומים.
הם ניזונים בעיקר מצדפות ורכיכות, אבל יש להם יכולות קרב קטלניות.
ידועים מספר מקרים בעבר בהם תועדו ניבתנים הורגים דובי קוטב. הניבתנים נוהגים להיעזר בניבים שלהם על מנת למשוך את עצמם מהמים ליבשה או לקרח, וככלל הם די איטיים ומגושמים.
קצת על דובי קוטב
דובי הקוטב הם הטורפים הגדולים ביותר החיים היום על פני היבשה, ותפוצתם מוגבלת לאיזור הארקטי. משקל הזכרים מגיע ל-700 ק"ג, ואילו משקל הנקבות כחצי מכך.
עורם למעשה שחור, על מנת לקלוט חום, ואילו פרוותם חלולה ושקופה, אולם לצופה מרחוק נראית כלבנה.
דוב הקוטב הוא יונק ימי למחצה, שהסתגל לחיים ביבשה, בים ובקרח. באיזור מחייתו הוא נחשב לטורף על, כאשר הוא ניזון בעיקר מניבתנים, כלבי ים ולוייתנים, אך למעשה יאכל כל מה שיקרה בדרכו.
מצב שימורו של דוב הקוטב ע"פ האום נחשב לפגיע, כאשר צופים כי ההתחממות הגלובלית ובעקבותיה המסת הקרחונים תגרום לכך שאוכלוסיית דובי הקוטב תעלם כמעט לחלוטין כבר בשנת 2100.