דהארמסאלה - Dharamshala

דרמסאלה - עירו של הדלאי למה


דראמסלה יושבת על מדרונות הרים בעמק קנגרה העיר יושבת כאשר ברקע מתנשאת פסגתו של הר Dhauladhar, פירוש שמה הוא מקלט הקדושים. נוסדה בשנת 1855, והיא נחשבת אחת מ 80 אתרי הנופש שפותחו במאה ה -17 על ידי הבריטים כדי להתמודד עם החום והאבק של המישורים בעיקר בתקופות הקיץ החמות.

המקור הקולוניאלי, ההשפעה הטיבטית והאוויר הצלול יוצרים קוקטייל ממריץ עם תערובת ייחודית שמושכת אליה אנשים רבים כל שנה. ואכן חלק מהמגיעים לדרמסלה נשארים בה לתקופה. העיר מוקפת בירוק של עמק הקנגרה ובהרים עטורי שלג, מראה הרמוני של טבע במלוא הדרו. עצי האשוח נמצאים בשפע כאן ומוסיפים נופך מרהיב ורגוע למקום הפסטורלי.


מלבד היופי הטבעי, Dharamsala הוא מפורסמת בזכות המורשת טיבטית שלה. דהרמסאלה היא ביתו של הדאלי למה, המנהיג הרוחני של הבודהיזם שהוגלה מטיבט וכיום מתגורר במקלוד גאנג' שהפך להיות המרכז הרוחני של כל הבודהיסטים הגולים בהודו.

דרמסלה מחולקת ל 2  חלקים שונים אחד מהשני. דרמסלה התחתונה, הממוקמת בגובה ממוצע של 1250 מ' מעל פני הים והכפרים של דרמסלה עילית הנמצאים בגובה ממוצע של 1800 מ' מעל פני הים. בדרמסלה עילית ישנם 3 כפרים מרכזיים – מקלוד גאנג' (כאן נמצאת הקהילה הטיבטית ומקום מושבו של הדאלי לאמה), בגסו ודרמקוט שבהם כדאי לבקר.

רוב המגיעים לדהרמסלה שוהים בעיקר במקלוד גאנג, בדרמקוט או בבגסו, שלושה כפרים שנמצאים במעלה ההר מעל לדרמסאלה.

הכפרים מקסימים, טובלים בירוק כאשר ברקע ההרים המושלגים והירוקים יוצרים תפאורה יפייפיה לכל היופי בכפרים.

באיזור מורגשת השפעה בודהיסטית, הן בנזירים שנמצאים בכל מקום, בדגלים הבודהיסטים התלויים על מבנים וגם בטבע, בגלגלי התפילה, וגם בחנויות ובשווקים.

מקומות מומלצים בדהרמסלה (Dharamshala)

Mclod Gang-  מקדש נמגיאל

המקדש נמצא במרכז הכפר הוא גם המקדש הטיבטי הגדול ביותר מחוץ לטיבט ואיליו מגיעים בכל יום אלפי אנשים לביקור. במקדש מתקיימים טקסים רבים, ותפילות. מדובר בחוויה מאד רוחנית ואסתטית ששווה ביקור.

Mclod Gang-  מקדש נמגיאל
Mclod Gang-  מקדש נמגיאל

הקורה

שביל הקורה מקיף את מתחם המקדשים של הדלאי למה וגם את מקדש נמגיאל. מומלץ לערוך הליכה בשביל בעיקר בשעות הבוקר המוקדמות או בשעות אחהצ לפני התפילות. בשביל הולכים נזירים רבים המסובבים את גלגלי התפילה הרבים הנמצאים בשביל. גם מאמינים הולכים בשביל תוך כדי תפילה וסיבוב גלגלי התפילה. השביל טובל בירוק, ניתן לפגוש בו קופים, פרות ושוורים, אנשים, נזירים וקבצנים. מהקורה נשקפים פסגות ההרים, האוירה קדושה.

הקורה

בית המשפט של השופט 

ביקור בבית המשפט של השופט ‘Judge Sahib ki Kothi’ הוא כמו ללכת אחורה בזמן. מדובר בנכס בן 300 שנים שהפך למלון, אבל נשאר מלא בקסם של העולם הישן. המלון מנוהל על ידי צאצאי השופט.

באזור מקדשים חצובים בסלע מהמאה ה -8. במקדשים ניתן לראות גילופים מיוחדים, מעשה אומנות. במקדשים תמונות של קדושי הינדו כגון לורד רם, אשתו סיטה, ואחיו לקשמנה.

דרמקוט

פשוט מקסים. כפר קטן שניכרת בו השפעה ישראלית רבה. המסעדות מגישות אוכל ישראלי, השלטים בעברית .  אנחנו בהודו ומרגישים קצת בבית, הכל יפייפה ורגוע. בכפר הרבה מסעדות ובתי קפה נעימים, ניתן לשוטט בו ובעיקר לא לעשות שום רבר מיוחד.

דרמקוט
דרמקוט
דרמקוט
דרמקוט

הכפר באגסו

אנשים רבים מגיעים לבאגסו בזכות המפלים ושביל ההליכה היפה בין בגסו לדרמקוט, אך בגסו הינו כפר ששווה ביקור ללא קשר לאטרקציות שקשורות אליו. הכפר טובל בירוק, במרכז הכפר בריכת שחיה ציבורית, לא עניין שבשגרה, מול הבריכה נמצא המקדש ובהמשך הדרך השוק. הדרך למפלים מקסימה, ניתן לראות את הנזירים, פושטים את גלימותיהם ורוחצים בנהר. הגלימות בינתיים מתיבשות על אחד הסלעים והמראה מלבב. שביל ההליכה בין דרמקוט לבגסו דרך המפלים עובר בנופים יפייפיים.

הכפר באגסו
הכפר באגסו
הכפר באגסו

הכפר נאדי

הכפר הפחות מפורסם ומתוייר באיזור דהרמסאלה, אך מהווה חלופה מעולה למי שמחפש שקט, נוף הרים, אוכלוסיה מקומית ותחושה אוטנטית. מהכפר תצפית מיוחדת על רכס ההרים המקיף את איזור דהרמסאלה. בכפר ניתן בעיקר ליהנות מהנופים ומחיי הכפר, בכפר שבילים בין הבתים, המקומיים מסבירי פנים. תוכלו לפגוש בנשים שעושות את מלאכות הבית, כולל מלאכות הבישול ויבוש בזרעים והקטניות, חלקן אפילו ישמחו להסביר מה הן עושות. ניתן לפגוש את הילדים משחקים במשחקי ילדות נטולי סלולארי. הכל שקט ורגוע. מהכפר יש שביל הליכה שעובר דרך היער ומגיע עד לדרמקוט. השביל כל כך יפה, וההליכה בו נעימה. לאורך השביל איזורים שנחשבים כמקדשים בטבע ובהם דגלים טיבטיים המתנפנפים ברוח. 

הכפר נאדי
הכפר נאדי
הכפר נאדי
הכפר נאדי
הכפר נאדי

מקדש Gyuto tantric 

בהמשך Gyuto tantric . זה אחד המקדשים העתיקים והחשובים, מנזר גיוטו הוקם על ידי תלמידו של הדלאי לאמה הראשון בשנת 1474 במזרח טיבט. הוא הוקם מחדש ליד דרמסלה לאחר שהסינים פלשו לטיבט ואילצו את הטיבטים לברוח להודו. כדאי להגיע בשעות שבו מתנהל טקס. לקראת שעת הטקס נאספים במקום המוני נזירים בלבושם באדום או הכתום, ביניהם ילדים שלומדים וגרים במקדש. הטקסים מלאי שירה וקדושה והאוירה מיוחדת.

מקדש Gyuto tantric
מקדש Gyuto tantric
מקדש Gyuto tantric

מכון נורבולינגקה

בתחילת שנות ה-80 של הדלאי לאמה החל לקדם את בניית המכון שמטרתו הינה שימור התרבות והאומנות הטיבטית. המכון מכשיר את תלמידיו בטכניקות אומנותיות שעברו במשך שנים כחלק מהמסורת הטיבטית

בסוף שנות השמונים נפתח המכוןולאחר מספר שנים נוספות הסתיימה בנייתו. המקום יפייפה, טובל בירוק, במקום בריכות מים, והרבה פינות חמד. המבנה מתוחזק ברמה יומיומית והינו צבעוני ובעל מאפיינים אומנותיים.

מעל ל 100 סטודנטים לומדים באופן קבע במכון גילןף אומנותי בעץ, טנגקות, פיסול, אריגה ומקצועות אומנות נוספות. 

ניתן להכנס לכל כיתות הלימוד ולסדנאות ולצפות בעשרות התלמידים שעובדים בשקט ובדייקנות רבה על עבודתם. אפשר לצלם אך חשוב מאד לכבד את המקום, להכנס ללא נעליים ולשמור על שקט.

המקום המרהיב מתאים לחובבי אומנות אך גם לאילו אינם חובבי אומנות.

מכון נורבולינגקה
מכון נורבולינגקה
מכון נורבולינגקה

McLeodGanj - הכפר של המנהיג הרוחני הטיבטי הגולה, הדלאי לאמה

הכפר שבו ביתו של המנהיג הרוחני הטיבטי הגולה, הדלאי לאמה, המקום מכונה לעתים קרובות' להסה הקטנה '.

נזירים הלובשים גלימות אדומות או כתומות נמצאים בכל מקום, אפילו במסעדות ובבתי הקפה ניתן לראות אותם.

בכפר הרבה מסעדות ובתי קפה, ניתן למצוא בו גם ברים מעולים, ושוק שבו כל טוב.

הכפר מאד שוקק, במרכז עמוס, אך אם תתרחקו ממש קצת, כמה רחובות מהמרכז תמצאו את עצמכם בנוף ירוק או של יערות או של הרים.

כמה מן המנזרים המפורסמים ביותר בהודו נמצאים כאן. שוכנים בין גבעות וצופים לנוף המרהיב.

McLeodGanj - הכפר של המנהיג הרוחני הטיבטי הגולה, הדלאי לאמה

Tushita Meditation Centre - מרכז מדיטציה טושיטה

מרכז קסום למדיטציה הנמצא בלב היער במקלוג גאנג. במקום מתקיימים סשנים של מדיטציה לעל מי שמעוניין בכך. הנוף והאוירה מהווים תפאורה למקום המדהים הזה.

מקומות מומלצים בסביבת דהרמסלה (Dharamshala)

מקדש מסרור   Masroor

מקדשי Masroor המרשימים, חצובים בסלע ונמצאים כשעה וחצי ממנאלי.  המקדשים מהמאה התשיעית והם מייצגים סגנון בניה שהיה נהוג של מקדשים הינדואים. האתר מרשים ביותר. לידו יש כפר קטן, אם יש לכם זמן, המשיכו מהמקדשים ברגל וכנסו לכפר שאינו תיירותי לחוות את חיי היום יום של הכפר.